De ce să faci periodic detartraj cu laser?
Folosirea laserului în detartraj reduce la minim riscul de inflamație, reduce durerea și disconfortul din ziua procedurii și grăbește regenerarea țesuturilor.
Spălatul pe dinți acasă, chiar și când este efectuat corect și temeinic, este insuficient pentru a păstra o igienă orală corespunzătoare pe termen lung.
Placa dentară, acea peliculă fină de bacterii de pe suprafața dinților, care se formează în mod natural și normal din descompunerea alimentelor, nu poate fi înlăturată complet doar prin periajul dinților. Iar atunci când placa dentară se acumulează în timp, se combină cu mineralele din salivă și devine tartru.
Ce riști dacă nu înlături tartrul?
Tartrul se formează în principal în zonele ascunse și mai greu accesibile periajului zilnic, unde placa dentară ajunge să stea mai mult timp – la baza dinților, la întâlnirea cu gingia, pe implanturi și punți dentare – dar și în zonele vizibile, precum plombe, proteze, sau aparate ortodontice. Ritmul de formare a tartrului variază în funcție de predispoziția personală, de natura alimentelor consumate și de fluxul de salivă, fiind mai accelerat dacă ai aparat dentar, dacă ai dinții înghesuiți, sau dacă fumezi.
Neînlăturat la timp, tartrul poate determina un miros neplăcut al respirației, inflamația gingiilor, retracția gingivală, apariția cariilor și a bolii parodontale (parodontoza).
Cum știi că ai putea avea parodontoză >>
Cât de des trebuie înlăturat tartrul?
Pentru a preveni boala parodontală, precum și acumularea de tartru și celelalte riscuri cu care vine aceasta, este recomandat ca, în completarea periajului dentar efectuat corect acasă, să mergi la stomatolog o dată la 6 luni pentru un control și un detartraj.
În anumite situații, medicul stomatolog poate recomanda să faci detartrajul mai des de 6 luni - dacă ai gingiile inflamate, retracție gingivală, sângerări gingivale, boală parodontală, lucrări protetice sau implanturi. În aceste cazuri, riscul ca tartrul și placa dentară să degenereze în alte afecțiuni este mai crescut.
Oricare ar fi frecvența efectuării detartrajului, studiile au demonstrat că acesta nu dăunează smalțului dinților.
Detartrajul este un tratament stomatologic simplu, care, efectuat cu regularitate, prelungește considerabil durata vieții dinților și îți ferește gingiile de afecțiuni serioase. Mai mult, odată cu detartrajul se pot descoperi alte afecțiuni ascunse, aflate în stadiu incipient, care, tratate din timp, nu ajung să se agraveze.
Ce presupune detartrajul
Detartrajul presupune câțiva pași simpli care se efectuează într-o singură vizită la stomatolog. Dacă ai sensibilitate crescută sau tartru în zone mai sensibile, medicul poate administra o anestezie locală pentru a reduce disconfortul sau durerea asociate cu detartrajul.
Înainte de a începe detartrajul propriu-zis, medicul evaluează starea gingiilor printr-un sondaj parodontal. Dacă există adâncimi ale buzunarelor parodontale sau alte probleme asociate cu parodontoza, medicul adaptează profunzimea detartrajului și poate recomanda un tratament suplimentar pentru parodontoză.
1. Etapa ultrasonică
Se îndepărtează fragmentele mai mari de tartru de pe suprafața dinților, de la baza acestora și din șanțul gingival, folosind anse cu ultrasunete.
2. Micro-sablarea
Se proiectează un jet de particule cu conținut ridicat de bicarbonat de sodiu și glicină, prin care se face o micro-sablare și o curățare intensă a dinților. Astfel se înlătură placa, tartrul microscopic, colorațiile și petele, inclusiv din zonele greu accesibile.
3. Periajul profesional
Se lustruiește suprafața dinților folosind o pastă ușor abrazivă și o capă de cauciuc. Astfel se obține o suprafață perfect netedă, care previne o nouă depunere a plăcii bacteriene.
Care e diferența dintre detartrajul cu laser și detartrajul clasic?
Detartrajul clasic se încheie după aceste trei etape. După detartrajul clasic, ai o senzație de prospețime, îți simți dinții curați și lustruiți, poate chiar puțin mai albi. În funcție de profunzimea detartrajului, pentru câteva ore sau chiar până a doua zi poți resimți sensibilitate dentară la rece sau cald, disconfort sau durere la contactul gingiilor cu alimentele și schimbări în gustul alimentelor.
Dacă alegi detartrajul cu laser, în tratament se adaugă o etapă suplimentară:
4. Decontaminarea cu laser
Este o procedură nedureroasă prin care se trece un fascicul laser în zona de la întâlnire a dintelui cu gingia. Se obține un dublu beneficiu: eliminarea bacteriilor din șanțul gingival și biostimularea țesuturilor gingivale implicate în etapele anterioare ale detartrajului.
După detartrajul cu laser, ai aceeași senzație de prospețime, dinții sunt curați și lustruiți, însă ai mai multe avantaje clare:
gradul de disconfort și durere rămas la nivelul gingiilor post-tratament este minim
poți reveni la stilul de viață obișnuit, pentru că gustul alimentelor nu este alterat
prin eliminarea bacteriilor se reduce la minim riscul de inflamație după procedură
prin biostimulare este accelerată regenerarea gingiilor
prin detartajul cu laser se reduce sângerarea gingiilor la periaj
O recomandare importantă: după detartrajul cu laser, prin care se elimină bacteriile, e bine să schimbi periuța de dinți, pentru a nu recontamina dinții cu bacteriile de pe periuța veche.
---
DE REȚINUT
Detartrajul este un tratament simplu căruia, din păcate, nu i se acordă importanța cuvenită și este deseori amânat mult peste termen.
Detartrajul este de o importanță majoră în prevenirea afecțiunilor dentare, gingivale și parodontale.
Folosirea laserului în detartraj scade la minimum disconfortul și riscul de inflamație și accelerează regenerarea țesuturilor.
Detartrajul periodic ne dă ocazia să depistăm afecțiunile aflate în stadii incipiente, atunci când încă nu se văd și nu dor. Astfel avem șanse mari să le tratăm eficient, cu costuri minime, poate chiar într-o singură ședință.
Creează-ți un obicei din a merge regulat la detartraj! După ce ai efectuat un detartraj, cere doctorului să te programeze pentru următorul.
Solicită o programare la 0774 678 223
Dr. Mihai Iorgulescu
Medic Specialist Stomatologie Generală
Pasionat de tehnologie și motivat de excelență, Dr. Mihai Iorgulescu realizează cu minuțiozitate tratamente stomatologice folosind tehnologia laser, precum și lucrări dentare cu materiale inovatoare.