Tratamentul parodontozei cu laser
Terapia laser este cea mai eficientă metodă de stopare a parodontozei, cu minim de disconfort, recuperare ușoară și rezultate vizibile încă de la primele ședințe.
Boala parodontală – sau parodontoza – apare atunci când bacteriile prezente în cavitatea orală pătrund în profunzime până la nivelul osului și al rădăcinii dinților și se înmulțesc necontrolat, formând pungi parodontale.
Netratată, parodontoza poate duce la detașarea gingiei de pe suprafața dintelui, retragerea gingiilor, pierderea osoasă și, în cele din urmă, la pierderea dinților. De asemenea, studiile arată că boala parodontală este asociată cu bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Tratamentul clasic vs. tratamentul laser
Tratamentul clasic presupune înlăturarea chirurgicală a pungilor parodontale și cura cu antibiotic. Metoda este dureroasă, presupune disconfort și efecte secundare și s-a dovedit a fi ineficientă în supresia Aggregatibacter actinomycetemcomitans, bacteria responsabilă pentru agresivitatea bolii parodontale.
Tratamentul laser constă în distrugerea bacteriilor din pungile parodontale folosind fasciculul laser, care pătrunde chiar și în zonele greu accesibile, precum cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, unde tratamentul clasic nu are niciun rezultat, reușind astfel să anihileze cu succes agentul patogen.
De asemenea, studiile au demonstrat că efectuarea chiuretajului prin metoda clasică nu îndepărtează în totalitate țesutul infectat, ceea ce îngreunează regenerarea țesutului. Comparativ, ședințele repetate de tratament laser lasă în urmă o linie uniformă a epiteliului fără resturi de țesut de granulație, reducând considerabil timpul de vindecare.
Beneficiile tratamentului parodontozei cu laser
- Este o abordare non-chirurgicală, deci nu presupune incizii.
- În majoritatea cazurilor ușoare, este o manoperă nedureroasă, care nu necesită anestezie.
- Rezultatele sunt vizibile încă de la primele ședințe: sângerarea se oprește, gingia redevine roz și scade sensibilitatea; dispare mirosul neplăcut al gurii; dinții cu mobilitate moderată se pot stabiliza; pungile parodontale se reduc în dimensiuni și este eliminată secreția purulentă.
- Tratamentul are rezultate mult mai stabile pe termen lung.
Cum acționează laserul în tratamentul parodontozei
- Fasciculul laser vaporizează țesutul infectat din zona subgingivală și a pungilor parodontale și elimină inflamația de la nivelul țesuturilor.
- Efectul bactericid al laserului elimină în profunzime microorganismele patogene, care sunt cauza principală a bolii.
- Efectul biostimulator al laserului favorizează recuperarea rapidă a zonei afectate de parodontoză.
- În formele foarte avansate ale bolii, unde este necesar și tratamentul clasic chirurgical, manopera este asistată laser. Laserul elimină bacteriile în profunzime și favorizează recuperarea mai rapidă, cu dureri post-operatorii reduse.
Tratamentul parodontal laser împreună cu igiena riguroasă și controlul periodic este singura modalitate eficientă de stopare a bolii și de păstrare a dinților naturali un timp cât mai îndelungat.
Semne care arată că ai putea avea parodontoză
Dacă ai observat unele dintre simptomele de mai jos, mergi cât mai rapid la un control stomatologic pentru stabilirea diagnosticului și a planului de tratament. Cu cât începi tratamentul mai timpuriu, cu atât cresc șansele de vindecare.
- Resimți un miros neplăcut al gurii
- Simți mâncărime sau disconfort la nivelul gingiilor
- Gingiile sângerează când te speli pe dinți, mesteci alimente sau chiar spontan
- Gingia capătă o culoare roșie sau roșie violacee
- Gingia își modifică volumul, devine umflată, tumefiată
- Gingia se retrage, iar dinții par mai lungi
- Resimți o sensibilitate la baza dinților, în zonele în care apare retragerea gingivală și rădăcinile sunt expuse
- Dinții încep să se miște
- Dinții își modifică poziția
- Apar spații inestetice între dinți
- Pierderea unor dinți din cauza mobilității și retragerii gingivale
Cine este predispus la parodontoză?
Șansele de apariție a bolii parodontale sunt mai crescute atunci când se întrunesc anumite condiții, precum:
- Tartrul în exces, neînlăturat la timp
- Cariile netratate
- Lucrările protetice (coroanele) vechi, incorect adaptate pe gingii
- Dinții înghesuiți sau strâmbi, greu de curățat acasă
- Neacordarea atenției cuvenite igienei orale
- Fumatul și consumul de băuturi îndulcite
- Diabetul sau bolile de imunitate
- Imunitatea generală scăzută
- Stresul si somnul insuficient
- Perioade cu schimbări hormonale, precum sarcina, pubertatea, menopauza
Citește aici despre detartrajul cu laser, cel mai simplu pas în prevenirea parodontozei
Ce poți face pentru prevenirea parodontozei
- Mergi regulat la stomatolog pentru control. Medicul va face un detartraj, preferabil cu laser, și va avea ocazia sa descopere carii în stadii incipiente, pe care le va trata înainte să se ajungă la complicații.
- Întreabă dentistul dacă lucrările protetice vechi (coroanele) sunt corect adaptate pe gingii și refă-le pe cele deplasate. Astfel elimini focarele în care se înmulțesc bacteriile.
- Dacă ai dinții strâmbi, mergi la un control ortodontic și află ce opțiuni ai pentru îndreptare.
- Redu pe cât posibil fumatul și consumul de băuturi îndulcite.
- Respectă indicațiile medicului pentru igiena orală.
Solicită o programare la 0774 678 223
Medic Primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială
Conf. Univ. Dr. Daniel Iorgulescu
Printre pionierii implantologiei din România, profesor și mentor pentru generațiile noi de medici, Dr. Daniel Iorgulescu realizează implanturi dentare și alte tratamente din sfera chirurgiei orale și maxilo-faciale, precum și tratamente de estetică facială cu tehnologie laser.
Medic Specialist Stomatologie Generală
Dr. Mihai Iorgulescu
Pasionat de tehnologie și motivat de excelență, Dr. Mihai Iorgulescu realizează cu minuțiozitate tratamente stomatologice folosind tehnologia laser, precum și lucrări dentare cu materiale inovatoare.