Prelungirea duratei de viață a implantului dentar

Prelungirea vieții implantului dentar

Chiar dacă sunt din realizate din materiale rezistente precum titanul, implanturile dentare necesită o atentă îngrijire. Igiena orală necorespunzătoare și omiterea controlului periodic pot cauza o afecțiune numită periimplantită, care, netratată la timp, poate duce la piederea implantului. 

Ce este periimplantita?

Periimplantita este o afecțiune inflamatorie care afectează gingia și osul din jurul implantului dentar. Dacă nu este depistată și tratată la timp, inflamația avansează în profunzime și poate distruge treptat osul în care este fixat implantul, provocând pierderea implantului.   

Cum se ajunge la periimplantită?

În urma descompunerii naturale a alimentelor, în gură se acumulează bacterii care formează placa dentară și tartrul. Acestea se depun pe suprafața dinților și a lucrărilor protetice, dar și în zonele ascunse, la baza dinților, la întâlnirea cu gingia, pe implanturi și punți dentare. 

Chiar daca este realizat din titan, implantul dentar este mai vulnerabil în fața bacteriilor decât dintele natural, sănătos. Bacteriile acumulate în jurul implantului, la nivel subgingival, irită țesutul gingival și cauzează inflamarea acestuia. Netratată, inflamația devine mai profundă și mai severă, provocând retragerea osului din jurul implantului și lăsând implantul cu zone descoperite. 

Implantul dentar are o suprafață rugoasă, care facilitează atașarea osului de implant și osteointegrarea acestuia. Pe această suprafață rugoasă, rămasă descoperită prin periimplantită, se fixează cu ușurință biofilmul, tartrul și bacteriile, care, în timp, pot afecta structura implantului.

Ce contribuie la apariția periimplantitei?

Cauzele periimplantitei sunt de natură bacteriană. S-a demonstrat însă că există o serie de factori cu rol favorizant: fie pentru că reprezintă surse suplimentare de bacterii, fie pentru că întrețin înmulțirea bacteriilor sau slăbesc capacitatea naturală de apărare a organismului.

  • Acumularea de tartru
  • Cariile netratate
  • Lucrările protetice incorect adaptate gingival
  • Igiena deficitară sau efectuată incorect
  • Fumatul și consumul de băuturi îndulcite
  • Diabetul sau bolile de imunitate
  • Imunitatea generală scăzută
  • Stresul 
  • Somnul insuficient

Cum știi că ai putea avea periimplantită?

Dacă ai implanturi dentare și observi unul sau mai multe din următoarele semne, e indicat să mergi la medicul stomatolog. 

  • Mâncărime sau discomfort în zona implantului
  • Sângerare gingivală persistentă la periaj, ce poate apărea ulterior și când mesteci alimente sau chiar spontan
  • Gingie de culoare roșie sau roșie-violacee
  • Modificare de volum a gingiei (umflată, tumefiată)
  • Retracție gingivală (începe să se vadă implantul)
  • Lucrarea de pe implant se mișcă
  • Miros neplăcut al gurii

Depistarea cât mai timpurie a periimplantitei crește șansele de vindecare și de prelungire a vieții implantului dentar.

Tratamentul periimplantitei: clasic versus modern 

Tratamentul periimplantitei presupune îndepărtarea depozitelor de bacterii de pe suprafața implantului, urmată de refacerea osului distrus de periimplantită prin adiție osoasă și de reintegrarea implantului în noul os.

Metoda clasică folosește frezarea ca tehnică pentru curățarea suprafaței implantului și a zonei dintre spirele implantului. Dezavantajul este că implantul devine neaderent și nu mai poate forma un atașament cu adiția osoasă, rezultând în eșecul integrării implantului în noul os. Mai mult, frezarea poate subția implantul, riscând fracturarea acestuia.

La Clinica Doctor Iorgulescu, tratăm cu succes periimplantita folosind o combinație de tehnologii de ultimă oră, bazate pe curent galvanic și laser, care îndepărtează eficient biofilmul bacterian de pe implanturile dentare afectate, lăsând implanturile decontaminate și pregătite pentru adiția de os și osteointegrare. 

GalvoSurge® a revoluționat tratamentul periimplantitei prin introducerea electrolizei pentru curățarea și decontaminarea implanturilor dentare afectate. Biofilmul, una dintre principalele cauze ale răspunsului inflamator în țesutul peri-implant, și toate microorganismele conectate sunt îndepărtate în mod fiabil într-un singur pas. Acest lucru se realizează prin aplicarea controlată a tensiunii scăzute pe implantul metalic și aplicarea simultană a unei soluții de electrolit. Reacția rezultată eliberează mici bule de hidrogen care desprind complet biofilmul de suprafața implantului decontaminând suprafața expusă a implantului, inclusiv spirele și microstructurile acestuia.

Rezultatele acestui tratament sunt foarte bune și de durată. Reușim să salvăm chiar și implanturi foarte afectate, care în scurt timp ar fi ajuns la extracție.

Cum previi periimplantita?

Prevenirea periimplantitei începe încă dinaintea inserării implantului. 

  1. Când apare nevoia de implant dentar, apelează un medic cu experiență, care va ști să-ți propună metoda corectă și tipul de implant potrivit pentru situația ta unică. Un implant neadaptat corect la situația pacientului are șanse mari să dezvolte periimplantită. Informează-te înainte să începi tratamentul pentru inserarea implantului.
  2. Păstrează o igienă orală corectă si completă acasă, după cum îți recomandă medicul tău.
  3. Mergi periodic la control și respectă frecvența recomandată de medicul tău.

Solicită o programare la 0774 678 223

Background Image

Conf. Univ. Dr. Daniel Iorgulescu

Medic Primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială

Printre pionierii implantologiei din România, profesor și mentor pentru generațiile noi de medici, Dr. Daniel Iorgulescu realizează implanturi dentare și alte tratamente din sfera chirurgiei orale și maxilo-faciale, precum și tratamente de estetică facială cu tehnologie laser.

Citește mai mult